AVSNITT 0 – #demokratidatapodden

Intro till podden

Det här är demokratidatapodden. 

I det här avsnittet berättar vi vad podden handlar om och vilka frågor vi kommer beröra.

Shownotes

Inga shownotes till detta avsnitt.

Transkribering

 Talare 1

Det här är demokratidatapodden, podden där vi fördjupar oss i data, demokrati och design. Och utforskar Datas roll som en demokratisk resurs i en välfärd som blir alltmer datadriven.

Talare 2

Vad betyder data egentligen? Hur fångas den in och hur kommuniceras den? Skulle data kunna ses som en representation av invånare som en del i en systematisk involvering av invånare i utvecklingen och välfärden? Och borde vi se på data på samma sätt som vi ser på skattemedel? Hur kan vi använda data som en resurs för att skapa sociala värden?

 Talare 2

Det, det är frågor som jag, André, designer på Region Värmland och Experio Lab och Petter falk ställer oss i den här podden.

 Talare 2

Hej Petter, vem är du då?

Talare 3

Hej André, vi känner ju varandra sen gammalt ska vi säga.

Talare 2

Ja det gör vi.

Talare 3

Så att det är inga nyheter för dig, jag är adjunkt på Karlstads universitet och forskar på data och demokrati.

Talare 2

Med hjälp av gäster så kommer vi komma in på ämnen som data, demokrati och design, AI och Machine learning, data storytelling och att påverka med data genom narrativ och visualisering, systematisk brukarmedverkan. Men vi kommer också göra några djupdykningar i pågående arbeten.

Talare 2

So what!? Kanske du tänker?

 Talare 2

Ja, vi är inga dataexperter, men vi är nyfikna på att lära oss mer. Och med den här podden så tänkte vi dela med oss av vad Vi faktiskt lär oss längs vägen och förhoppningsvis så bidrar den både till en ökad nyfikenhet och dataläskunnighet även hos dig som lyssnar.

 Talare 2

För Datas roll i en representativ demokrati. Det är något som vi alla är berörda av och därför är det nog också angeläget även för dig.

 Talare 2

Podden är en del i det arbete vi kallar för demokrati data och vi hoppas du vill följa med på resan mot en mer demokratisk inriktning på den datadrivna välfärden.

Talare 1

Du kan följa arbetet med demokratidata och hittar fler poddavsnitt på demokratidata.experiolab.se. Där kommer det finnas både shownotes och transkriberingar av alla avsnitt. Men också en del annat material som kurser, casebeskrivningar, metoder och mallar och så vidare.

Så surfa in på demokratidata.experiolab.se så hörs vi vidare där.